- Sodyum (Tuz): Sodyum, vücudunuzdaki suyun dengesine katkıda bulunur. Böbrek hastalıklarında yeterli miktarda atılım gerçekleşemediğinde vücudunuzda birikir. Biriken sodyum, suyun da birikmesine yol açar; tansiyonunuzu yükseltir ve kalp yetersizliğine sebep olabilir. O nedenle, böbrek hastalarında çoğu kez tuz kısıtlaması yapmak gerekli olur.
- Potasyum: Potasyum böbrekler ile atıldığından, böbrek yetersizliğinde kandaki düzeyi yükselir. Bu durumda halsizlik, iştahsızlık, adele kuvvetsizliği ve felçler görülür. Potasyumun daha fazla yükselmesi halinde ise kalp aniden durabilir.
Potasyumdan zengin gıdalar
- Fosfor: Fosfor besinlerle vücuda girer; fazlası böbrekler tarafından idrarla atılır. Böbrek yetersizliğinde gereken miktarda fosfor atılamadığı için vücutta birikir. Bu durumda kemik zayıflığı, kolayca oluşan kırıklar, kaşıntı, kas güçsüzlüğü ve eklem ağrıları gibi sorunlar ortaya çıkabilir.
Böbrek hastalarının dikkat etmesi gereken noktalar:
- Aşırı tuzlu gıdalardan sakınınız
- İdrar miktarınız kadar su içiniz. Ne kadar su içmeniz gerektiği konusunda mutlaka takip doktorunuzun fikrini alınız.
- Sıvı olarak su tüketiniz. Kahve-kola- meyve suyu az tüketmeye çalışınız. Çünkü içerisinde yüksek oranda fosfor-potasyum-fruktoz gibi maddeler bulunmaktadır.
- Böbreklerden fosfor atılımı bozulduğundan dolayı fosfordan zengin gıdaların tüketimini azaltınız.
- Böbreklerden potasyum atılımı bozulduğundan dolayı potasyumdan zengin gıdaların tüketimini azaltınız.
- Aşırı protein tüketiminden sakınınız.
- Salamura, konserve, tütsülenmiş etler, katkı maddeli gıdalar ve kuruyemiş gibi gıdaların tüketimi azaltılmalıdır. Çünkü içlerinde ciddi oranda tuz, potasyum ve fosfor gibi böbrek hastalarında zararlı olan maddeler ciddi oranda fazladır.
- Et suyu tabletleri (bulyon) kullanılmamalıdır.
- Tahinli gıdalar, turşu, sakatat gibi fosfor ve pıasyundan zengin gıdalar az tüketilmeye çalışılmalıdır.
- Fosfordan zengin olan gıdalardan yemek yaparken, haşlayınız ve suyunu dökünüz.
- Yemeklerin suyunu içmekten kaçınmaya çalışınız.